Ryby a morské plody

Špeciality z morských rýb a plodov mora – homáre, krevety, morské mušle a chobotnice.

LOSOS PITA

Potrebujeme:
■ 150 g čerstvého lososa
■ 1 červenú papriku
■ 1 šalotku
■ 2 kusy arabského chleba pita
■ biely jogurt na potretie chleba
■ 150 g rukoly
■ trocha balzamového octu (najlepšie ovocného)
■ olivový olej, čerstvé alebo sušené oregano podľa chuti
■ morskú soľ podľa chuti
Na dip:
■ 150 až 200 ml bieleho jogurtu (1 téglik)
■ 1 lyžičku horčice
■ 1 kyslú uhorku
■ 1 lyžicu nasekaného čerstvého kôpru
■ morskú soľ podľa chuti


Postup:
 V panvici rozohrejeme olej. Pridáme červenú papriku nakrájanú na pásiky a nadrobno nakrájanú šalotku. Asi 5 minút opekáme. Umytého lososa nakrájame na kocky, obalíme v oregane, morskej soli a v olivovom oleji. Pridáme k paprike a šalotke a asi 3 minúty obraciame na panvici. Arabský chlieb krátko zohrejeme a potrieme bielym jogurtom. Potom navrstvíme rukolu ochutenú balzamovým octom. Pridáme opečenú papriku s lososom a zvinieme do kornútika. Pripravíme dip: Do jogurtu vmiešame trocha horčice, nasekanú kyslú uhorku a nasekaný kôpor a osolíme. Dipom ochutíme naplnený arabský chlieb a podávame.