Dezerty

Tradičné talianske dezerty a zmrzliny z vlastnej výroby.

ČOKOLÁDOVÝ ZÁKUSOK

Potrebujeme:
Na cesto a čokoládový krém:
✷ 200 g čokolády na varenie
✷ 6 vajec
✷ 150 g práškového cukru
✷ 150 g masla + trochu na vymastenie tortovej formy
✷ 3 vrchovaté lyžice hladkej múky + trochu na vysypanie tortovej formy
Na šľahačkový krém:
✷ 150 ml dobre vychladeného mlieka
✷ 1 balíček šľahačky v prášku
✷ 1 balíček vanilínového cukru
✷ 4 lyžice vaječného likéru 
Na ozdobenie:
✷ kakaový prášok alebo nastrúhanú čokoládu

Postup:
Pripravíme krém: Čokoládu na varenie polámeme na menšie kúsky a nad parou vo vodnom kúpeli rozpustíme. Odstavíme a necháme mierne vychladnúť. Do misy pridáme vajcia a práškový cukor a elektrickým ručným šľahačom šľaháme nad parou asi 2 minúty. Potom odstavíme a ešte šľaháme do krémovej konzistencie. Zmäknuté maslo vymiešame do peny a postupne doň primiešame vyšľahané vajcia a rozpustenú čokoládu. Polovicu pripraveného krému si odložíme na neskôr. Rúru vyhrejeme na 190/170 °C. Do druhej polovice krému vmiešame preosiatu múku. Cesto nalejeme do vymastenej a vysypanej tortovej formy, povrch uhladíme. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme asi 20 minút. Upečený korpus opatrne vyklopíme na servírovací podnos a necháme vychladnúť. Po vychladnutí na korpus opäť nasadíme okraj tortovej formy. Druhú polovicu krému natrieme v hrubej vrstve na korpus. Aspoň na 2 hodiny odložíme stuhnúť do chladničky.
Pripravíme šľahačkový krém: Elektrickým ručným šľahačom vyšľaháme dotuha práškovú šľahačku, vanilínový cukor a vaječný likér s mliekom. Šľahačkovým krémom potrieme povrch torty a ozdobíme. Hotovú tortu dáme minimálne na hodinu do chladničky. Potom opatrne odoberieme okraj tortovej formy a podávame.